Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Batumi - černomořská perla

Přesunuli jsme se do Batumi, gruzínského Dubaje. Máme před sebou zaslouženou regeneraci, těšíme se na pláže a sluníčko. 

 

19.8.2016 pěkně si vyspáváme, teď již můžeme a netlačí nás čas. Koupili jsme si u místňáků nějaké pečivo na snídani a jdeme prověřit pláž a její promenádu. Je pátek, to znamená, že přijede spousta lufťáků a bude se pít. Batumi se říká gruzínský Dubaj, a je to přezdívka, která docela vystihuje zdejší prostředí. Jsou tu mrakodrapy, luxusní hotely, ve kterých stojí noc 600 a více USD, široké bulváry a na druhou stranu zase malé domky, místních. Jdeme procházkou podél pláže a koukáme, kde se nám to bude líbit. Ušli jsme asi 3 nebo 4 kilometry a je nám už vedro a dali bychom si něco k jídlu. Změnili jsme směr a od pláže míříme do města a hledáme nějakou nenápadnou gruzínskou restauraci, kde můžeme ochutnat místní pochutiny. Máme hlad a není čas na hrdinství, dáváme si nějaký kebab. Jdeme procházkou na ubytko a vypadá to, že nás konečně dohonilo, to čeho jsme se báli v horách. Trávení. Vysoké teploty nám asi nedělají dobře, tak jsme hned nasadili endiaron. Shodli jsme se, že nejlepším co pro naše tělo můžeme udělat bude, jít to pořádně zapít. Během naší procházky po promenádě jsme objevili pár sympatických stánků, kde točí pivo.

Batumi

 Jdeme najisto, objednáváme čtyři piva a pak se jdeme zchladit do Černého moře. Je to osvěžující po čtyřech dnech v zapomnění slova hygiena. Je tu pikolík co pronajímá lehátka, moje nohy – respektive puchýře potřebují už relax, tak si jedno beru, kluky nechávám odejít na další sérii piv a zavírám očí, do uší si dávám sluchátka a nechávám se unášet proudem bezstarostnosti kamsi daleko za obzor.

Někdo mě budí, jsou to kluci, že se chtějí jít vykoupat, tak jestli jim nepohlídám věci. Při návratu se domlouváme na plánech na večer. Slíbil jsem, že přijdu za hodinku a vyrazíme na jídlo, Zjistil jsem, že patrně za exota tu jsem, a to od svého příchodu s lehátkem. Všichni mají lehátka proti slunci, aby se jim dobře slunilo. U mě bylo zjevné, že to nebylo mým hlavním cílem, jelikož moje lehátko je postaveno tak, abych měl co největší přehled o zdejších děvčatech, co ocenili i kluci, když zabrali mé lehátko.

 

Jdeme na večeři a místo nám poradil bedekr, který si s sebou vezeme. Našim cílem je prý nejlepší restaurace ve městě – Gril house. Těším se na ryby. Restaurace vypadá krásně, je tu živá hudba – klavírista, který celkovou atmosféru restaurace. Interiér je moc pěkný, ale radši si sedáme na zahrádku. Večeře byla výborná jen servis, tu je pořád na rozmezí socialismu a rané fáze kapitalismu. Jídlo se nenosí najednou, ale po částech, to samé pití. Člověk by u nejlepší restaurace ve městě očekával něco jiného.

Naše večeře v Grill housu

Našli jsme tu také, že je tu vyhlášený klub Sektor 26. Jdeme si dát pár piv k našemu oblíbenému stánku. Důvod proč tam chodíme je, že mají pivo za 2 lari. Pořádně jsme se před odchodem do Sektoru 26 posilnili zdejším pivem a jdeme. Při vstupu se platí 10 lari na osobu, ale klub je fakt pěkný. Má bazén s lavičkami, které jsou pod hladinou. Krásné bílé stoly, spousta krásných holek a co mě zaujalo nejvíc, tak skvělý DJ. Je tu docela zajímavý koncept, vydělání dalších finančních prostředků pro tenhle podnik. Věc, že si tu chcete sednout na židli je zpoplatněno 5 lari. Je nám tu fajn, békáme jako pitomci, nemůžeme pořádně mluvit, jak máme vyřvané hlasivky a Jirka je už tak nacamranej, že se jen točí jako koza v Ušguli, tak jdeme domu. Promenáda, která byla přes den skoro mrtvá je teď kolem 3 hodin v noci narvaná k prasknutí. Jsou tu děti, mladí i staří. Ono je to ve finále docela logické, protože přes den se na sluníčku nedá být.

 

20.8:2016 další den, kdy nemusíme vstávat a dáváme se do kupy, nejenom po tůrách v horách, ale teď už i po včerejší pitce, kdy jsme tužili přátelské vazby s místňákama. Dnes máme v plánu zabukovat vlak do Tbilisi, sehnat poštu a poslat pohledy a co bylo v plánu původních, teď již patřičně okleštěném, odjet do národního parku k tureckým hranicím, ale na to jaksi už nejsou síly.  Návštěva pošty je zážitkem. Připomíná mi to časy v brzkých devadesátých letech, kdy pošty byly s tmavým dřevem (moje konkrétní vzpomínka je na poštu v Brandýse nad Labem). Tady je to už odlišné. Mají tu počítače, dva. Čekáme frontu a chceme známky. Paní říká, že je tady nemá, že musí za šéfovou. Minute, please. Tohle sousloví nemáme rádi, jelikož pokaždé, kdy nám toto bylo sděleno, se ukázalo, že máme před námi půlhodinu čekání zakončenou nejistým výsledkem. I v tomto případě se naše obavy ukázaly jako oprávněné. Slečna šla za šéfovou do jiné místnosti, kde byly spolu dlouho, ale nic nezjistily, tak místnost opustily ještě v doprovodu jiné, pravděpodobně zkušenější kolegyně a šly jinam. Po asi 15 minutách přišly s tím, že známky mají čtyři, ale my jsme chtěli 12, tak jdou zase pryč a pak se naštěstí vrací s počtem správným.

Pošta, kde chceme známky

Stále trpíme zažívacími obtížemi, tak naše přesuny jsou značně opatrné.

Našim druhým a hlavním bodem je kancelář Adjara tours, kde se dají zakoupit jízdenky vlakem do Tbilisi, jelikož naše nervy jsou již natolik pochroumány na to, abychom absolvovali další cestu maršrutkou. Naše idea se začíná bortit pod náporem reality. Všechny vlaky jsou prý zcela plné, a to až do úterý…My potřebujeme být v Tbilisi už v pondělí. Je nám to ale divný, že všechny vlaky jsou vybukované, tak se jedeme o tom přesvědčit až na nádraží. I na nádraží jsme neúspěšní a je nám jasné, že máme před námi další příjemnou cestu maršrutkou. Jsme z toho zdrceni, tak nezbývá nic jiného než zabukovat ubytko už na nedělní noc a jdeme to zapít do našeho oblíbeného stánku, kde jsme již štamgasty a majitel nás již z dálky vítá. Dal jsem si dvě pivka a jdu se vyvalit zase na pláž. Umístění mého lehátka se proti včerejšku změnílo jen zcela nepatrně, tak si užívám výhledu a příjemné teploty moře. Večer jdem na pokoj a musíme začít pomalu balit, jelikož zítra cca kolem 11 budeme již na cestě do Tbilisi.

Náš pokoj páchne takovým odérem, že to se to těžce popisuje. Všechny zpocené věci jsme vytahaly, v den našeho příjezdu, ven, ale díky vysoké vlhkosti, která tu panuje tak nic neproschlo a místo toho si to tu pěkně hnije. Shodujeme se, že pokud budou chtít náš pokoj uvést do původního stavu – respektive, aby nesmrděl, budou muset zavolat odbornou asistenci nebo pokoj zapálit. Osobně se přikláním spíše druhé variantě. 

Autor: Petr Janák | pátek 25.11.2016 14:00 | karma článku: 17,13 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Petr Janák

Ne nemocné dítě

Už jste měli doma nemocné dítě? Museli jste s ním trávit nekonečné hodiny plné Vašeho utrpení, protože dětský pláč Vás již nechává stoicky klidnými? Pak jistě víte o čem mluví skupina rodičů, do které patřím.

3.4.2023 v 20:47 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ona

Petr Janák

Nádech UNESCO ve Lvově

S ohledem na využití včerejšího večera v rozumné míře nás naše hlavy dnes nezdraví ukrajinskou opicí, ale přízemním střízlivým nebolehlavem. Díky tomu můžeme vyslat údernou jednotku pro svačinu do blízkého pekařství.

30.11.2018 v 8:00 | Karma: 12,62 | Přečteno: 283x | Diskuse| Cestování

Petr Janák

Lvov – hlavní město Haliče

Noční přesun z Rachova do Lvova, byl zážitkem nevšedním. Jak říká Jirka, jedná se o zážitek spartánský i mezi šotouši (železničními nadšenci) – jelo se totiž vlakem zdejší třetí třídy alias prasečákem.

22.11.2018 v 8:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 638x | Diskuse| Cestování

Petr Janák

Po hranicích Československa

Dnes nás čeká výstup na Hoverlu, nejvyšší horu Ukrajiny. Jsme na jejím úpatí v táboře uprostřed sedla mezi Hoverlou a Petrosem. Je chladno a zatím to vypadá na pěkný den.

8.11.2018 v 8:00 | Karma: 13,96 | Přečteno: 333x | Diskuse| Cestování

Petr Janák

S býkem v kolotoči

6:00 nás budí nepříjemný zvuk budíku. Dneska máme před sebou ambiciózní plán, který si vyžaduje brzký start. 20 km, až pod Hoverlu do tábora. Převýšení lehce pod 2000m, aspoň je to rozložené!

2.11.2018 v 8:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 312x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:53

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 446x
Se zlomeným nosem šel bych světa kraj...A tak jsem se rozhodl místnímu čtenářstvu a mým kamarádům přiblížit své cestovatelské zážitky... V zájmu zachování Vašeho duševního zdraví a eliminace co nejméně nenáviděných mejlů, bylo přikročeno k postupnému dávkování těchto kontroverzní příspěvků.

Seznam rubrik